sušení, Skladování
Pokud se vám povedlo vypěstovat vlastní chilli papriky, určitě řešíte, kdy je sbírat, jak je usušit a skladovat.
Jak poznat, že jsou papričky zralé?
Chilli papričky stejně jako ostatní papriky, můžete sklízet buď ještě zelené, anebo počkat, až dosáhnou plné zralosti a barvy dle odrůdy. Dokonale zralé lusky poznáte při jemném zmáčknutí, kdy pruží. Pokud máte pocit, že spíše prasknou, nechte je ještě nějaký čas dozrát.
Jak s plody zacházet?
Dle pálivosti zvažte ochranu rukou a očí, protože silice, obsažené v jejich semenech mohou dráždit oči, ústa a pokožku. Na slabší odrůdy můžete sahat čistými rukami, ty silnější vám mohou "prožrat" i rukavice.
Obecně doporučuji alespoň latexové rukavice a bezpečnostní brýle.
Sušení paprik
Po sklizni jednotlivé plody umyjte pod tekoucí vodou a nechte je volně proschnout například na rozložené utěrce. Poté papričky zbavte stopek a rozřízněte je. Ač jsou pálivá i semínka, mohou ve výsledném pokrmu kazit dojem tvrdšími částečkami. Opatrným odstraněním semen rozhodně nepřijdete o ostrost. Nejpálivější část papriček totiž představuje tzv. placenta.
Papričky k sušení by měly být úplně zralé a jasně barevné. Nepoužívejte plody, které jsou poškozené, mají otlaky, barevné skvrny a podobně.
Sušení v sušičce na ovoce
U více ostrých odrůd buď vyčleňte plata pouze pro chilli, nebo plody podložte například pečícím papírem.
Teplota by se měla po celou dobu sušení pohybovat kolem 35 °C.
Po dvou dnech slupky zkontrolujte.
Sušení v troubě
Předehřejte troubu na 80°C. Máte-li horkovzdušnou troubu, postačí teplota 40°C.
Naskládejte papričky na pečicí plech řeznou stranou dolů. Dejte je jen v jedné vrstvě tak, aby se nepřekrývaly.
Pečte chilli papričky asi 6 – 8 hodin. Můžete je uprostřed sušení obrátit, ale není to nezbytné. Jakmile začnou papričky hnědnout, jsou hotové. Nezapomeňte, že doba sušení velmi záleží na velikosti chilli papriček.
Sušení na slunci
Počkejte si, až bude předpověď počasí hlásit horké a slunečné počasí nejméně na tři dny v kuse.
Naskládejte papričky řeznou stranou dolů na pečicí plech, který pak položte na přímé slunce.
Sušte na slunci nejméně 8 hodin. Nezapomeňte papričky obracet, aby se usušily rovnoměrně ze všech stran.
V podvečer pečicí plech s chilli papričkami zakryjte čistým prostěradlem nebo ručníkem, abyste je ochránili před hmyzem a rosou. Ráno pak látku odstraňte, aby se papričky mohly dále šušit.
Pozn. Sušit lze i lusky zavěšené na niti, ale tento způsob se nedoporučuje. I když je takový způsob nanejvýš dekorativní, dochází při něm k nerovnoměrnému schnutí a často i plesnivění.
Jakmile půjdou usušené papričky lehce rozdrolit bříšky prstů, jsou hotové. Uskladněte je v nádobě s víčkem pro budoucí použití.
Skladování a zpracování paprik
Pro následné využití vypěstovaných papriček je zásadní jejich skladování. Papričky můžete buď semlít na koření a uskladnit v malých ampulích, anebo uchovat celé sušené lusky ve skleněných tmavých sklenicích, které seženete v lékárně či laboratorních potřebách. Koření uskladněné v suchu a temnu si pak dlouho udrží své jedinečné vlastnosti.
Při mletí vysušených chilli papriček oceníte kvalitní mlýnek. Vyplatí se nejen pro dlouhou výdrž, ale i pro dokonalé rozmělnění slupek. Tím optimálně uvolníte chuť a ostrost do pokrmu. Zároveň plody nepřepálíte, což se stává v případě použití nekvalitních mlýnků.
Uskladnění semen
Usušená semena lze využít pro výsev v dalších sezónách. Pamatujte, že semínka s každým rokem ztrácí na klíčivosti (skladovaná v teplejším prostředí rychleji). Zasaďte je nejlépe hned následující sezónu. Pokud jsou semínka starší než tři roky, už je raději nesázejte. Pro co nejvyšší klíčivost jsou důležité tyto faktory:
Sucho - dejte ideálně do uzavíratelného igelitového sáčku (příp. sklenici), aby se k semenům nedostávala vlhkost.
Tma - uchovávejte např. krabici nebo šuplíku
Teplota cca 15 - 18°C - vyšší i nižší teploty v delším čase mohou klíčivost snižovat
Moření semen
Může se stát, že k semínkům zavlečete nějakou chorobu. Pokud chcete mít jistotu ochrany, můžete semínka namořit. Nejvíce se hodí moření za sucha, kdy přímo do sáčku s osivem nasypete práškové mořidlo, pořádně protřepete a poté celý obsah přesejete.