Od květu k plodům

Pokud rostlinka zdravě prospívá a roste, začnou se objevovat květy a následně plody.

Kvetení

Přibližně koncem června či v polovině července by měli na chilli papričkách objevovat květy. Květy mají obvykle bílou až fialovou barvu.

Opylení

U opylení jde obecně o to, aby se pyl (v květu umístěn v prašnících) dostal na bliznu (tyčinka uprostřed květu - lepkavá, aby na ni pyl držel). Po uchycení pylu na blizně přichází na řadu klíčení pylového zrnka. Pokud se mu podaří proklíčit, došlo k opylení a květ se promění v plůdek.

Co snižuje opylení?

  • Vysoké teploty (nad 30°C) a vysoká vzdušná vlhkost - pyl se ani nemusí vytvořit (poznáte tak, že květ nepráší) nebo může dojít ke spálení pylu a k zaschnutí blizny.

  • Nedostatek hmyzu, který by květy opyloval - viz ruční opylení

S opylením souvisí také téma opadávaní květů - přečtěte si více zde.

Kdy a proč opylovat ručně?

O opylování se stará hmyz a vítr. pokud nechcete na přírodu zcela spoléhat, chce zvýšit výnos či se hmyzu v okolí pohybuje málo (např. při pěstování v bytě), vezměte opylení do vlastních rukou.

Opylování má smysl provádět, když se květ rozevře a z lístků se tzv. práší. Pro opylování venku rostoucích rostlin si vyberte den, kdy je pod mrakem a nejsou vysoké teploty (u rostlin za oknem není nutné řešit). Stejně tak je vhodnější ručně opylovat brzy zrána po snížení vzdušné vlhkosti.

Jak provádět ruční opylení?

Paprika je samosprašná a mělo by stačit s ní občas zatřást.

Jistější varianta je vzít štěteček nebo vatovou tyčinku a v květu jím udělat "kolečko" tak, aby se pyl nalepil na bliznu.

Při opylování můžete náhodně "přelétávat" po květech napříč rostlinami i druhy - podobně jako přelétávají včely.

Plody

Koncem července či v první polovině srpna byste se mohli dočkat prvních plodů. Samozřejmě, jde jen o plody, které ještě nejsou vhodné na zpracování. Nemají ještě trvalý tvar, barvu a také štiplavost je ještě ve vývoji. Konec srpna je však už obdobím, kdy chilli získává svoji finální podobu. Je třeba však ještě počkat, až plody dozrají úplně, protože chilli dozrává průběžně.

Pokud máte plody, připravte se na to, kdy a jak je sesbírat a usušit je >>