Thai Hot Culinary

Thai Hot Culinary (Capsicum annuum) je kompaktní odrůda ideální pro kontejnery vyrábějí rostliny s atraktivními plody klasického chilli vzhledu, mírně až středně pálivé, silně aromatické lusky. Nejlepší pro pěstování ve sklenicích, ideální pro domácí pěstování v květináči nebo truhlíku, v létě lze vystavovat na balkon či terasu.

Thai Hot Culinary jsou výborné pro každé jídlo, která potřebuje pikantní chuť. Používají se hlavně zralé plody, které mají nejsilnější aroma, do některých jídel se používají nezralé, zelené plody, Neodmyslitelné, jak již název naznačuje, v thajské kuchyni.

Vytvářejí kompaktní keř s množstvím listů a hojností plodů.Používají se čerstvé, sušené i zavařené. Po usušení používáme jako koření. Ideální pro omáčky, koření, nakládání nebo k pojídání začerstva.

Výška rostliny

20 - 70 cm

Plod

délka 5 - 10 cm, červená barva

Pálivost

25 000 - 40 000 SHU

Pěstování

Rostlina patří mezi snadno pěstovatelné, stačí dodržet pár jednoduchých zásad. Před výsevem doporučujeme namočit semena ve vodě. Doba klíčení semen je 10 - 30 dnů.

Rostlina patří mezi snadno pěstovatelné, stačí dodržet pár jednoduchých zásad.

Semena nutno vysévat do kypré a stále vlhké půdy. Ideální jsou rašelinové květináčky, které také nabízíme, nebo kokosové vlákno. Doporučujeme pravidelně rosit, aby substrát byl stále vlhký. Při klíčení nutno dodržet teplotu 20 - 25 °C. Údaj je důležitý zejména pro teplotu půdy, proto květináč umístíme poblíž otopného tělesa, třeba radiátoru. Po vyklíčení zajistíme rostlinkám dostatek světla, které je nutné pro dobrý rozvoj rostliny.

Dbáme také na to, aby teplota substrátu a vzduchu neklesla pod 20 °C. Vlhká půda a pravidelné rosení je nutné pouze pro první růstovou fázi, po přesazení ven nebo do většího květináče zálivku omezíme na běžný režim. V pozdějším období, zejména když po období kvetení začnou vznikat papričky, nesmí být půda převlhčena, protože může dojít ke k zahnití kořenů. Nejvíce ji vyhovuje prohnojená humózní půda, která je vzdušná a dostatečně vlhká. Odrůdu doporučujeme pěstování ve skleníku nebo fóliovníku.

Tím se podstatně zvýší výnos papriček. Při zálivce sazenic nepolívejte vodou listy, omezí se tak vznik chorob a plísní. Lze je pěstovat po celý rok. Vyžaduji slunné (světlé) stanoviště, dobrou zálivku a kyprou půdu. Rostliny vytvářejí keřík, dosahuji výšky 70 cm a plody dosahují až 10 cm.

Fotogalerie