Habanero Red

Červené Habanero (Capsicum chinense) patří ke klasice mezi palivými papričkami a také k nejrozšířenějšímu chilli na světě. Tato paprička pochází k oblasti Karibiku, odkud je zvyklá na poměrně teplé podnebí. Nepatří však mezi odrůdy náročné na pěstování a při dobrých podmínkách mívá obvykle velké množství plodů. Přestože je Habanero Red v současnosti k dostání zcela běžně v klasické prodejní síti supermaketů, jen tak vám nezevšední. Je to hlavně pro příjemné ovocné aroma a výraznou chuť citrusových plodů s lehkým tónem žlutého melounu. I přes vyšší pálivost si tedy snadno najde příznivce a své místo v řadě pokrmů. Uplatní se také při zavařování, sušení nebo jednoduše čerstvá jako jednohubka.

Výška rostliny

50 - 100 cm

Plod

délka 2 - 6 cm, červená barva

Pálivost

150 000 - 350 000 SHU

Nároky

Rostlina vyžaduje teplé slunné stanoviště, humózní substrát, dobře zásobený živinami častým přihnojením. Malé rostliny přihnojte hnojivem s vyšším obsahem dusíku, například Kristalon Start, Ledek atd. V době, kdy rostlina nasazuje na květ použijte hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu např. Kristalon Plod a Květ. Sazenice je vhodné vysazovat vždy po dvou těsně vedle sebe. Při pěstování za oknem je možný celoroční výsev, při venkovním pěstování vyséváme již v lednu až únoru.

Výsev a klíčení

Před samotným klíčením namočte semena na 24 hodin do vlažné vody. Pro dosažení nejvyšší klíčivosti použijte drcené kokosové vlákno, které je běžně dostupné. Semena s vlhkým kokosovým vláknem vložte do menšího zip sáčku. Klíčíme při teplotě okolo 30 °C. Takto velmi urychlíte klíčení semen, který začínají klíčit již po několika dnech. Klíčící semena vysaďte do květináče s kokosovým vláknem.

Po zesílení rostlin (narostení 2 - 4 pravých lístků) vysaďte do výživného substrátu. Při klasickém výsevu klíčení trvá podstatně delší dobu. Uvedený způsob klíčení semen Vám zajistí vyšší procento vyklíčených semen.

Fotogalerie