První pomoc při pálení chilli

Co dělat při pálení chilli papriček? Pokud to s kapsaicinem přeženete, je potřeba vědět, jak se zachovat. S běžnou vodou si nepomůžete, naopak bude pocit pálení sílit.

Kapsaicin je rozpustný v tucích a alkoholu. Akutní pálení v ústech můžete nejlépe neutralizovat sklenicí plnotučného mléka. Stejně dobře může posloužit jakýkoli jiný mléčný produkt, jako například zmrzlina, zakysaná smetana či jogurt. Kapsaicin se v tuku rozpustí a společně s douškem chladivého mléčného nápoje tak opustí vaše chuťové pohárky.

Zachránit vás také může pálenka, která kapsaicin rozpustí stejně účinně. Víno a jiné nápoje s nízkým obsahem alkoholu sice zafungují také dobře, budete jich však muset vypít větší množství.

Trpíte-li intolerancí laktózy, zachrání vás sousto pečiva, těstovin či rýže. Efekt však nebude tak výrazný.

Dalším prostředkem, který zmírní pálení ústech, je citrónová šťáva, případně rajčatový džus či jiné kyselé nápoje.


Komentáře

Už jste četli tohle?

Příprava před sázením

Druhy chilli papriček